Killar, väskor och mode

Handväskor har inte sällan betraktats som ett exklusivt feminint uttryck: en accessoar för kvinnor endast avsedd att rymma det allra nödvändigaste. Den modemedvetna kvinnan fyller kanske väskan med enbart plånbok, nycklar och mobiltelefon, och drar fram gymbagen när det är träningsdags. En handväska kan säga en hel del om en person – minns bara den heta väskdebatt som drog igång när Mona Sahlin lät sig fotograferas med en rosaröd tingest från Louis Vuitton för sextusen kronor. Motståndarna menade att väskan rimmade illa med Sahlins politiska ståndpunkt och sände ut fel signaler om social jämlikhet och konsumtion. De kritiska menade att Sahlin skuldbelades eftersom kvinnors val ifrågasätts, medan mäns inköp av kostymer och jaktgevär passerar obemärkt. Tre år senare lät Mona Sahlin auktionera ut väskan, som hon fått i femtioårspresent, till förmån för välgörenhet.

Oavsett om handväskan representerar det ultimat feminina – rosa, svindyr, opraktisk och ifrågasatt – börjar trenderna och gränserna luckras upp. En man som inte vill bära med sig allt i fickorna är inte längre hänvisad till sjuttiotalets släta portfölj eller en enkel plastpåse, utan kan numera välja en cool manbag. En manbag kan se ut lite hur som helst, och är helt enkelt ofta en vanlig väska i modell större. En skön kille som väljer en tuff stil med färger och mönster från det svenska märket Humör kan enkelt välja något vågat som matchar, eller bryter av helt. En mer avslappnad stil vänder sig bort från portföljen som symbol för makt och plastpåsen som inte symboliserar annat än lättja. En kille som gillar svenska trender och mode som sticker ut kan utan problem bära upp en manbag.

Svenskt mode för killar

Det svenska herrmodet har under de senaste åren helt klart börjat blomma ut. De svenska männen är inte längre hänvisade till det snälla och fega, eller bleka nordiska färger. Kända svenska män har setts med rosett som detalj på skon, och det kan bara tyda på en sak. Det kvinnliga modet för män är här för att stanna.